fbpx

Superaktiviteter

Tverrfløyte

Tverrfløyten regnes som et treblåsinstrument fordi den opprinnelig ble laget av tre. Selve navnet på denne typen fløyte kommer av at den holdes til side under spilling. En tverrfløyte har stort sett et toneomfang fra c1 til c4. Det er mulig å spille toner også over dette, men i vestlig kunstmusikktradisjon blir dette sjeldent benyttet. Selve tverrfløyten består av tre deler som settes sammen, disse kalles hode (eventuelt munnstykke), kropp og fot. Det finnes flere forskjellige typer fløyter i tillegg til den mest utbredte tverrfløyten i C:

Piccolofløyte – er en del mindre enn tverrfløyten, oftest også stemt i C og med samme grep, men klinger én oktav over.

• Altfløyte – lengre enn tverrfløyten, oftest stemt i G og klinger da altså en kvarttone dypere enn tverrfløyten, og er da altså et transponerende instrument. Kan ha bøyd munnstykke for å gjøre det enklere for fløytisten å nå alle klaffene.

• Bassfløyte – kan være rundt dobbelt så lang som en tverrfløyte, oftest også stemt i C, men klinger én oktav dypere. Munnstykket er stort sett bøyd da instrumentet er nokså stort. Bassfløyta brukes stort sett i fløyteensambler, da lyden ofte er ganske svak og dermed kan bære lite i et (større) orkester.

[unex_ce_button id="content_7gl5pfpki" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="booking@superinstruktorene.no" button_link_type="email" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå[/ce_button]

Det finnes i tillegg fløyter som kontrabassfløyte, subkontrabassfløyte og hyperbassfløyte, men disse er lite utbredt.

Fløyte er et av de eldste instrumentene som finnes og ble brukt til forskjellige formål som signalisering, og lokking av dyr, i tillegg til spilling av melodier av mer underholdende karakter. Den eldste fløyten som er blitt funnet så langt ble laget av et bein tilhørende en ung hulebjørn, med to til fire hull, funnet i Divje Babe i Slovenia og dateres å være rundt 43 000 år gammel.

Utgangspunktet til dagens tverrfløyte var blant annet traversofløyten, som også var en fløyte holdt til siden, hovedsakelig produsert av tre og den hadde bare hull man dekket med fingrene. Utfordringen med denne typen fløyte var at den ikke bar godt nok i orkestersammenheng, og derfor ble den ofte erstattet med blokkfløyte. I 1847 utviklet Theobald Boehm et klaffesystem og tok patent på et nokså revolusjonerende og nytt fløytedesign som fremdeles danner et utgangspunkt for utformingen av tverrfløyten. I ettertiden er treverket blitt erstattet med forskjellige typer metall for å blant annet forsterke lyden, men også grunnet enklere vedlikehold. I dag brukes tverrfløyten i mange sammenhenger, deriblant korps, orkester, band og av solister.

Vedlikehold av instrumentet ditt er viktig. Vi i Superinstruktørene har samlet og kvalitetssikret info, og deretter utarbeidet et grundig skriv som hjelper deg med dette. Les mer om det her. Du kan gjerne skrive ut vedlikeholdsskrivet og oppbevare dette sammen med instrumentet ditt. Vi anbefaler også å se videoen om vedlikehold som ligger på denne siden.

 

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har laget en fabelaktig serie med videoer som demonstrerer de enkelte korpsinstrument, her ser du tverrfløyten.

Norges Musikkorps Forbund (NMF)) har også laget en serie om vedlikehold av instrumenter. Her ser du instrumentmaker Per Åge Fjelltorp demonstrere hvordan du vedlikeholder en tverrfløyte. Filmen er laget for materialforvaltere, men den er også viktig å se for både elever, instruktører og foreldre.