fbpx

Superaktiviteter

Trommer

I samarbeid med Norges største skole for trommeundervisning siden 2006, Oslo Trommeskole, tilbyr vi moderne og tidsriktig slagverksundervisning innenfor alle nivåer, sjangere og aldersgrupper på Øvingshotellet i Oslo. Dyktige og erfarne slagverkspedagoger tilrettelegger undervisningen ut fra elevens egne forutsetninger og ønsker.

Trommen er verdens eldste instrument og finnes i en mengde varianter i forskjellige kulturer. Den brukes i stor utstrekning som akkompagnement til sang og dans, og dessuten i en rekke ulike orkesterformer.

Skarptromme, også kalt lilletromme eller bare "skarp", er et veldig viktig instrument i den rytmiske delen innen slagverk. Den er brukt som et akkompagneringsinstrument til ledende rytmisk musikk, eller som et soloinstrument. Den har vært brukt innen folkemusikk, vanlig bandmusikk til marsj- og klassiske orkester. 

I 95 % av all musikk du hører på radioen spiller skarptromma på 2 og 4. Det er der vi klapper, prøv selv. En -to-tre-fir’- En - KLAPP – tre – KLAPP. Dette kalles backbeat. Når du ser gospelkor i amerikanske kirker som synger og spiller og er skikkelig med, klapper alle på 2 og 4. Da ligger groovet og backbeat-et innbakt i selve sjela til de som synger. I norske kulturhus spredt rundt omkring i landet finner vi dessverre utallige eksempler på publikum som klapper på 1 og 3. Det stopper absolutt alt tilløp til groove og fremdrift i låten – stopp med det!

Et trommesett eller er et perkusjonsinstrument som oftest bestående av basstromme, skarptromme, tamtam-trommer og cymbaler. Om trommen er det eldste akustiske instrumentet er nok et trommesett bortimot det yngste. Etter den amerikanske borgerkrigen ble det liggende igjen trommer og cymbaler i alle størrelser på forsamlingshus og i kirker rundt omkring i USA. Etterhver ble det populært for trommeslagere å forsøke å spille flere av disse instrumentene samtidig, ved hjelp av innovasjoner som sock cymbal/low hat, en forløper til hi-hat, et lavt stativ som gjorde at en kunne spille to cymbaler sammen med foten, og basstrommepedal som gjorde at den andre foten kunne spille fjerdedeler på basstromma. Da kunne man spille skarptromme og cymbaler med henda og hi-hat/basstromme med bena.

Les mer om trommens tidslinje her.

Trommesettet settes sammen av ulikt antall av disse delene, vanligvis fem trommer; en basstromme, en skarptromme, og tre tammer hvor de to minste ofte er montert på basstrommen og den største står på gulvet, sistnevnte kaldt gulvtam. Av cymbaler er det vanligst med en hi-hat, en ride, og en eller to crasher. I tillegg kommer speisialcymbaler som splasher og china-cymbaler.

Vedlikehold av instrumentet ditt er viktig. Vi i Superinstruktørene har samlet og kvalitetssikret info, og deretter utarbeidet et grundig skriv som hjelper deg med dette. Les mer om det her. Du kan gjerne skrive ut vedlikeholdsskrivet og oppbevare dette sammen med instrumentet ditt. Vi anbefaler også å se videoen om vedlikehold som ligger på denne siden.

[unex_ce_button id="content_6heu0djt8" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="booking@superinstruktorene.no" button_link_type="email" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå![/ce_button]

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har laget en fabelaktig serie med videoer som demonstrerer de enkelte korpsinstrument, her ser du en film om forskjellige trommer.

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har også laget en serie om vedlikehold av instrumenter. Her ser du instrumentmaker Per Åge Fjelltorp demonstrere hvordan du vedlikeholder en skarptromme. Filmen er laget for materialforvaltere, men den er også viktig å se for både elever, instruktører og foreldre.

Manu Katche er en fransk trommeslager med fin og smakfull egen stil.