fbpx

Superaktiviteter

Klarinett

Klarinetten, også kjent som ”lakrissnora”, er et spennende instrument med mange muligheter. Ikke bare ser det pent ut med den skinnende mekanikken, det klinger også fint – og er i tillegg morsom å spille på. Når du lærer å spille klarinett får du være sjef for hele 23 klaffer som hjelper deg å spille kjempemange forskjellige fine toner. Klarinetten er derfor et av blåseinstrumentene med størst register og fleksibilitet. De mange klaffene gjør at klarinetten er et instrument det går an å spille fryktelig fort på. Musikanten kan boltre seg over mer enn tre oktaver og spille både tøffe, eller til og med skumle melodier, og vakre melodier som kan gjøre stor publikumssuksess.

[unex_ce_button id="content_0kkwq3r0n" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="booking@superinstruktorene.no" button_link_type="email" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå![/ce_button]

Klarinetten er faktisk hele 60 cm lang, men den er ikke særlig tung, og det er et flott instrument å lære uansett om man er liten eller stor. En del nybegynnere starter på klarinett for senere å fortsette på saksofon. Teknikken er svært liknende slik at klarinetten er et utmerket startinstrument hvis musikanten er akkurat litt for liten til å spille saksofon. De som spiller sjeldnere instrumenter som obo, engelsk horn og fagott har også ofte startet med klarinett. I skolekorpset har klarinetten en svært viktig funksjon. Siden instrumentet er så smidig og kan spille nesten alt hva man kunne tenke seg er det alltid mye å gjøre på en klarinettstemme. En klarinettist trenger aldri å kjede seg!

Vedlikehold av instrumentet ditt er viktig. Vi i Superinstruktørene har samlet og kvalitetssikret info, og deretter utarbeidet et grundig skriv som hjelper deg med dette. Les mer om det her. Du kan gjerne skrive ut vedlikeholdsskrivet og oppbevare dette sammen med instrumentet ditt. Vi anbefaler også å se videoen om vedlikehold som ligger på denne siden.

Norges musikkorpsforbund (NMF) har laget en fin videoserie om korpsinstrumenter, her ser du klarinettfilmen.

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har også laget en serie om vedlikehold av instrumenter. Her ser du instrumentmaker Per Åge Fjelltorp demonstrere hvordan du vedlikeholder en klarinett. Filmen er laget for materialforvaltere, men den er også viktig å se for både elever, instruktører og foreldre.

 

Sjekk ut denne kule klarinettsoloen som åpner den jazzinspirerte ”Rhapsody in Blue” av George Gershwin, her i versjon for orkester.