fbpx

Superaktiviteter

Grovmessing

Grovmessing er en fellesbetegnelse på messinginstrumentene med dypest register. De vanligste er trombone, baryton, eufonium og tuba. 

Trombonen er det messinginstrumentet som skiller seg mest fra de andre. Hovedårsaken til dette er at trombonen ikke har ventiler, vi bruker i stedet en slide for å gjøre trombonen lenger eller kortere for å få forskjellige toner. Det gjør også at vi kan spille glissando, og det kan ingen av de andre blåseinstrumentene på samme måte!

Trombonen finnes i mange varianter, fra små til store, lyse og mørke og kan brukes i all slags musikk fra klassisk til jazz, pop og rock. Det er et veldig spennende instrument, som er lettere å spille på en det ser ut som, i hvert fall hvis du får en Superinstruktør til å vise deg hvordan. Les her om hvordan Superinstruktør Martin gikk på en smell da han ble altfor ivrig med egenøvingen på trombonen.

Vedlikehold av instrumentet ditt er viktig. Vi i Superinstruktørene har samlet og kvalitetssikret info, og deretter utarbeidet et grundig skriv som hjelper deg med vedlikehold av trombonen din. Les mer om det her. Du kan gjerne skrive ut vedlikeholdsskrivet og oppbevare dette sammen med instrumentet ditt. Vi anbefaler også å se videoen om vedlikehold av trombone som ligger på denne siden.

Baryton og eufonium er to nesten like instrumenter, men med litt forskjellig størrelse og klang. Eufonium betyr ”velklingende”, og det er virkelig et instrument med flott klang. Både baryton og eufonium har ventiler akkurat som tuba eller trompet, men ligner mer på trombone i register. Her kan en både spille skikkelig dypt og sterkt, men også syngende, vakre lyse toner. Baryton og eufonium brukes mest i korps og brassband, og er morsomme instrumenter å spille både for nybegynnere og viderekomne musikanter. 

Vedlikeholdsskrivet for baryton og eufonium finner du her. Skriv gjerne ut dette og oppbevar det sammen med instrumentet ditt. Vi anbefaler også å se videoen om vedlikehold av disse instrumentene som ligger på denne siden.

[unex_ce_button id="content_y5ap9j9mx" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="booking@superinstruktorene.no" button_link_type="email" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå![/ce_button]

Tuba er tungvekteren i grovmessingen, og spiller de dypeste tonene. Det er et stort og flott instrument og finnes i forskjellige varianter, fra skikkelig store tubaer til tubaer som er perfekt for barn å spille på. Også tubaen kan spille både dypt og lyst, akkurat som de andre grovmessinginstrumentene, men brukes mest som selve bassfundamentet i mange forskjellige ensembler. Med en tuba kan du spille all slags musikk, fra klassisk til jazz og rock, eller til og med skikkelig ompa-musikk.

Norges musikkorpsforbund (NMF) har laget en fin videoserie om korpsinstrumenter, under ser du filmer om de forskjellige instrumentene i grovmessingfamilien.

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har laget en fabelaktig serie med videoer som demonstrerer de enkelte korpsinstrument, her ser du trombonen.

Norges Musikkorps Forbund (NMF) har også laget en serie om vedlikehold av instrumenter. Her ser du instrumentmaker Per Åge Fjelltorp demonstrere hvordan du vedlikeholder en trombone. Filmen er laget for materialforvaltere, men den er også viktig å se for både elever, instruktører og foreldre.

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har laget en fabelaktig serie med videoer som demonstrerer de enkelte korpsinstrument, her ser du euphonium og baryton.

Norsk Musikkorps Forbund (NMF) har laget en fabelaktig serie med videoer som demonstrerer de enkelte korpsinstrument, her ser du tubaen.