fbpx

5. juli 2019 - 3 comments

Min absolutte favorittøvelse: ABA-øvelsen

Har du stått på øvingsrommet og kjedet deg over de samme terpete tekniske øvelsene om og om igjen?

Skulle du ønske du hadde følelsen av å lage MUSIKK samtidig som du øver?

Da er denne øvelsen midt i blinken for deg! Dette er ABA-øvelsen, og den tar kun ett minutt.

Skrevet av Jørgen Munkeby, saksofonist, gitarist, vokalist, komponist, multiinstrumentalist og produsent.

 

Kort og godt

På grunn av at øvelsen tar så kort tid, så finnes det heller ingen unnskyldning for å ikke gjøre denne øvelsen akkurat nå. Faktisk så anbefaler jeg på det sterkeste at du gjør ABA-øvelsen med én gang du er ferdig med å lese denne teksten.

Synes du øvelsen er morsom (noe jeg nesten kan garantere), så kan du jo bare gjøre den flere ganger. Hva med å gjøre den 30 ganger rett etter hverandre?

 

Selve øvelsen

  1. Sett en alarmklokke på ett minutt.
  2. Finn på en frase og repeter denne. Dette er A-delen.
  3. På et passende tidspunkt (som oftest etter omtrent 20-25 sekunder), finn på en ny frase som er kontrasterende til A-delen, og repeter denne. Dette er B-delen.
  4. På et nytt passende tidspunkt (som oftest når det er 25-20 sekunder igjen), begynner du å gradvis forvandle det du spiller til å bli lik A-delen igjen. Dette er forvandlingsfasen («morphing»).
  5. På det siste passende tidspunktet (ofte når det er 15-10 sekunder igjen) så spiller du A-delen igjen. Prøv å få den nøyaktig lik slik den var i starten av stykket, bortsett fra at den blir kortere denne gangen.

Øvelsen skal slutte akkurat når alarmklokken ringer og det har gått ett minutt. Prøv å avslutte på en musikalsk og tydelig avrundende måte.

 

 

Hva er kontraster? Hvorfor bruke disse?

B-delen skal være kontrasterende til A-delen. Kontraster i musikk er egenskaper ved de musikalske elementene som er forskjellige og gjør at deler og fraser skiller seg fra hverandre. Eksempler på slike kontraster kan være:

Lyst — mørkt
Sterkt — svakt
Fort — sakte
Trist – glad
Tett — åpent
Store intervaller — små intervaller
Melodisk — rytmisk

Ved at A-delen og B-delen er kontrasterende så blir dette lille improviserte ABA-stykket mer spennende å høre på siden strukturen blir tydeligere. Det gjør det også mye lettere og gøyere for deg selv å improvisere frem slike mini-stykker, siden disse kontrastene gir oss en følelse av at vi spiller musikk og ikke bare tørrtrener.

 

Hvorfor gjøre denne øvelsen?

Denne unike øvelsen vil hjelpe deg til å bli:

  • Bedre til å bruke musikalske kontraster
  • Bedre til å komponere musikk
  • Bedre til å improvisere
  • Bedre til å komme på gode musikalske ideer på stående fot
  • Bedre til å huske musikalske fraser og melodier
  • Bedre til å bedømme forløpet av tid, og hvor lang tid som har gått

 

Spill på hva du vil

Noe som gjør at denne øvelsen er ekstra anvendelig er at den kan gjøres helt uavhengig av hvilket instrument du spiller på. Øvelsen passer like godt for piano, saksofon, trommer, og vokal, og alt imellom. Du kan også gjøre øvelsen helt uten instrument, og i stedet kun lage lyder. Prøv å etterligne lyden av en apekatt med munnen din og bruk denne lyden i A-delen, mens du i B-delen trommer med fingrene på bordet for å etterligne lyden av regndråper som faller på biltak. Du vil bli overrasket over hvor lett man kan lage musikk av alle mulige lyder som til vanlig ikke blir oppfattet som musikk.

 

Spill inn

Jeg anbefaler også sterkt å ta opp når du gjør denne øvelsen. Du kan for eksempel laste ned en diktafon-app («Voice Recorder») på telefonen din. Da vil du fort oppdage hva du kan forbedre, og få ideer til hva du kan prøve på neste gang. Og så er det bare å sette på stoppeklokka og gjøre det én gang til.

Lykke til! Og ha det gøy med å lage musikk med ABA-øvelsen! Vil du at jeg skal hjelpe deg med dette, eller noe helt annet, kan du booke enetime med meg som en av få utvalgte SuperDuperinstruktører her.

Vennlig hilsen, Jørgen Munkeby

www.jorgenmunkeby.com

Published by: Superinstruktørene in Superblogg

Comments

Leave a Reply