fbpx

Klarinett

Klarinetten, også kjent som ”lakrissnora”, er et spennende instrument med mange muligheter. Ikke bare ser det pent ut med den skinnende mekanikken, det klinger også fint – og er i tillegg morsom å spille på. Når du lærer å spille klarinett får du være sjef for hele 23 klaffer som hjelper deg å spille kjempemange forskjellige fine toner. Klarinetten er derfor et av blåseinstrumentene med størst register og fleksibilitet. De mange klaffene gjør at klarinetten er et instrument det går an å spille fryktelig fort på. Musikanten kan boltre seg over mer enn tre oktaver og spille både tøffe, eller til og med skumle melodier, og vakre melodier som kan gjøre stor publikumssuksess.

[unex_ce_button id="content_0kkwq3r0n" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="post@superinstruktorene.no" button_link_type="email" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå![/ce_button]

Klarinetten er faktisk hele 60 cm lang, men den er ikke særlig tung, og det er et flott instrument å lære uansett om man er liten eller stor. En del nybegynnere starter på klarinett for senere å fortsette på saksofon. Teknikken er svært liknende slik at klarinetten er et utmerket startinstrument hvis musikanten er akkurat litt for liten til å spille saksofon. De som spiller sjeldnere instrumenter som obo, engelsk horn og fagott har også ofte startet med klarinett. I skolekorpset har klarinetten en svært viktig funksjon. Siden instrumentet er så smidig og kan spille nesten alt hva man kunne tenke seg er det alltid mye å gjøre på en klarinettstemme. En klarinettist trenger aldri å kjede seg!

Norges musikkorpsforbund (NMF) har laget en fin videoserie om korpsinstrumenter, her ser du klarinettfilmen.

Sjekk ut denne kule klarinettsoloen som åpner den jazzinspirerte ”Rhapsody in Blue” av Georg Gershwin, her i versjon for orkester.

Klarinetten utviklet seg til sin nåværende form mot slutten av 1700-tallet. Det finnes derfor mye fin spesiallaget klarinettmusikk, for eksempel denne klarinettkonserten av Mozart.