fbpx

Grovmessing

Grovmessing er en fellesbetegnelse på messinginstrumentene med dypest register. De vanligste er trombone, baryton, eufonium og tuba. 

Trombonen er det messinginstrumentet som skiller seg mest fra de andre. Hovedårsaken til dette er at trombonen ikke har ventiler, vi bruker i stedet en slide for å gjøre trombonen lenger eller kortere for å få forskjellige toner. Det gjør også at vi kan spille glissando, og det kan ingen av de andre blåseinstrumentene på samme måte! Trombonen finnes i mange varianter, fra små til store, lyse og mørke og kan brukes i all slags musikk fra klassisk til jazz, pop og rock. Det er et veldig spennende instrument, som er lettere å spille på en det ser ut som, i hvert fall hvis du får en Superinstruktør til å vise deg hvordan. Les her om hvordan Superinstruktør Martin gikk på en smell da han ble altfor ivrig med egenøvingen på trombonen.

Baryton og eufonium er to nesten like instrumenter, men med litt forskjellig størrelse og klang. Eufonium betyr ”velklingende”, og det er virkelig et instrument med flott klang. Både baryton og eufonium har ventiler akkurat som tuba eller trompet, men ligner mer på trombone i register. Her kan en både spille skikkelig dypt og sterkt, men også syngende, vakre lyse toner. Baryton og eufonium brukes mest i korps og brassband, og er morsomme instrumenter å spille både for nybegynnere og viderekomne musikanter. 

[unex_ce_button id="content_y5ap9j9mx" button_text_color="#000000" button_font="semibold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#ffd300" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://www.semplicelabs.com" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]Book gratis prøvetime nå![/ce_button]

Tuba er tungvekteren i grovmessingen, og spiller de dypeste tonene. Det er et stort og flott instrument og finnes i forskjellige varianter, fra skikkelig store tubaer til tubaer som er perfekt for barn å spille på. Også tubaen kan spille både dypt og lyst, akkurat som de andre grovmessinginstrumentene, men brukes mest som selve bassfundamentet i mange forskjellige ensembler. Med en tuba kan du spille all slags musikk, fra klassisk til jazz og rock, eller til og med skikkelig ompa-musikk.

Norges musikkorpsforbund (NMF) har laget en fin videoserie om korpsinstrumenter, under ser du tre filmer om de forskjellige instrumentene i grovmessingfamilien.